hallinta | kirjaudu sisään | infoSuomiSvenskaEnglishрусский язык

Kaavakkeita

Kaavakkeet

MuuntoadapteriMuuntoadapteri
SivuttaissiirtoSivuttaissiirto
SeinänläpivientiSeinänläpivienti
Kiuaspiippu TarjouspyyntökaavakeKiuaspiippu Tarjouspyyntökaavake
KorvausilmakanavistoKorvausilmakanavisto
Takkapiippu TarjouspyyntökaavakeTakkapiippu Tarjouspyyntökaavake
  

 

 

Piipun mitoitus

E3 rakennusmääräyskokoelma (1988)

E3 rakennusmääräyskokoelmä (2007)

Piippu mitoitetaan aina tulisijan valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Yleisesti savuhormin koko määräytyy tulisijan lähdön mukaan. Valikoimassamme on useita sisäputkikokoja, joka tarvittaessa muunnetaan tulisijan lähtöön sopivaksi.

Tulisijavalmistaja antaa myös tulisijalleen paloluokituksen, jonka mukaan savupiipun paloluokka määräytyy. Paloluokka ilmoitetaan aina T - kirjaimella, jolloin se voi olla esimerkiksi T200, jolloin tulisijasta lähtevien savukaasujen lämpötila on maksimissaan 200°C. Savupiipun T - luokitus määritellään myös siten että sen tulee kestää vähintään tulisijan luovuttaman lämpötilan.

 

Vakiomoduulit

Valmispiiput koostuvat moduuleista, joiden rakentavat vakiopituudet ovat 1170mm, 540mm ja 230mm. Moduuleja voit kasata päällekkäin jopa 35 pituiseksi kokonaisuudeksi. 

Piippuelementit voidaan lyhentää tarvittaessa piipun yläpäästä. Elementit lyhennetään siten että ulkokuori katkaistaan yläpäästä ja sisäputki alapäästä. Tällöin sisäputkessa säilyy "naarasosa", jolloin rikkisuoja saadaan asennettua paikoilleen, joka puolestaan peittää leikatun ulkokuoren pään.

Piipun katkaisuohjeetPiipun katkaisuohjeet

 

 

Maksimipituudet ja tuennat

- Savupiipun pystysuuntainen maksimikorkeus: 35m

- Savupiippu voi olla huonetilassa ilman tuentaa: 6m (välipohjat tukevat piippua)

- Savupiipun voi asentaa roikkumaan: 6m (ensimmäisen kannatuksen alapuolle)

- Savupiippu voi olla vesikatolla ilman tuentaa: 3,5m 

- Sivuttais-siirroissa ja vaakavedoissa moduulit on tuettava vähintään: 3,5m välein

- Seinäkiinnityksissä moduulit voivat olla vapaasti 6m ensimmäisen kannatuksen alapuolella, tämän   jälkeen moduulit tuetaan 3.5m välein.

 

Savupiipun korkeuden mitoitus

Savupiippu on tarkoituksenmukaista sijoittaa lähelle katon harjaa. Piippu mitoitetaan rakennukseen nähden niin korkealle, että saavutetaan riittävä paloturvallisuus ja veto. Oheista taulukosta selviää tarkemmin piipun mitoitusohje vesikatolla.

Piippujen mitoitus

 

 

 

Piippujamme on mahdollista rakentaa jopa 35m pituisia piippuratkaisuja. Suosittelemme savupiipun vähimmäismitaksi 2-3m vedon takaamiseksi. 

 

Sivuttais-siirto

Härmä Air valmispiippujen lähes jokaiseen malliin on saatavilla erilaisia kulmakappaleita ja T-haaroja, jolloin vaativammankin kohteen savunpoisto pystytään toteuttamaan turvallisesti. Kulmataulukosta näet vakio-osista koottavat kulmaratkaisut. Tarvittaessa räätälöimme kulmakappaleet myös mittojen mukaan.

Kulmamitoitustaulukko

 

Savupiipun pintalämpötilat

Suomessa näkyvissä ja helposti kosketeltavissa olevien savupiipun pintalämpötila voi olla enintään 80°C. Muilta osin pintalämpötila voi olla tätä korkeampi edellyttäen, että savupiipun viereisen muusta kuin A1 luokan rakennustarvikkeista tehdyn rakenteen pintalämpötila ei nouse yli 85°C:n. Saunan löylyhuoneessa voivat edellä mainitut lämpötilat ylittyä, kun paloturvallisuus ei tästä vaarannu.

Rakentamismääräyskokoelma E3

Olemme testanneet aina tuotteemme useilla testeillä täyttämään kaikki paloturvavaatimukset. Tehokkaiden eristerakenteiden asiosta tuotteillamme on myös pienet turvaetäisyydet. Oheisesta taulukosta näet tuotteidemme ominaisuudet ja pintalämpötilat paloluokissaan.

Kaksi tulisijaa yhteen hormiin

Kaksi samassa kerroksessa olevaa ja samaa polttoainetta käyttävää tulisijaa voidaan liittää yhteen hormiin. Molemmat tulisijat tulee eriyttää omalla savupellillään ja piippu tulee mitoittaa siten että hormikoko riittää myös molempia tulisijoja yhtäaikaa käytettäessä.

2 in 12 in 1

Piipun mitoitus Piipun mitoitus