hallinta | kirjaudu sisään | infoSuomiSvenskaEnglishрусский язык

 

WATER - uusi mullistava hukkalämmön kerääjä 

Härmä Air valmispiippuihin

Metlan vuoden 2009 tutkimuksen perusteella voidaan laskea, että Suomen pientaloissa 

poltetaan puuta 6,7 miljoonaa kuutiota, jonka yhteenlaskettu energiamäärä on n. 15 TWh. 

Jos arvioitaessa käytettäisiin pääkaupunkiseudun tyyppistä jakaumaa - maaseudulla se 

saattaa poiketa paljonkin - jolloin 9,75 TWh tuotettaisiin tulisijassa jonka hyötysuhde on 

80%, ja 5,25 TWh kiukaissa, joiden keskimääräinen hyötysuhde on 60%, tarkoittaisi tämä 

että 15 TWh:n energiamäärästä harakoille menisi 4,05 TWh. Selkokielelle käännettynä 

tämä hukkaan menevä 4,05 TWh:n energiamäärä riittäisi lämmittämään koko vuodeksi 

1 350 000 kpl 150-neliöisiä passiivitaloja. 

 


Vesikiertoinen moduulisavupiippu

Härmä Air kehitti yhdessä Finelmon kanssa aivan uudenlaisen lämpöä talteenottavan, vesikiertoisen aktiivipiippuratkaisun. Uudella moduulirakenteisella LTO-piipulla voidaan kerätä hukkalämpö vesikiertoisesti talteen. Piippuun voi helposti liittää kaikki takat, hellat, kiukaat, uunit ja muut - puu, pelletti tai öljylämmitteiset lämmönlähteet suoraan vesikiertoiseen lämmitykseen ja näin leikata huomattavasti ostoenergiasta koituvia kuluja - hukkaenergialla.

 

TM - Rakennusmaailman lehtiartikkeli 11/12

 

Vesikiertoiset savupiippumoduulit keräävät talteen savukaasujen kuljettaman hukkalämmön ja parantavat jokaisen tulisijan energiatehokkuutta. Jopa pitkäkiertoiset tehotakat tuottavat sen verran ylimääräistä savukaasulämpöä, että moduulin talteenottojärjestelmän käyttö on järkevää. Halkaisijaltaan tai ulkonäöltään vesikiertoinen aktiipiippu ei eroa tavallisesta Härmä Air -valmispiipuista. Se on yhtä kevyt ja käyttäjäystävällinen sekä tarjoaa vesivaipan ansiosta jopa turvallisemman palosuojan kuin perinteiset valmispiiput. 

 

Monipuoliset mahdollisuudet energiansäästöön

Piipun suurin etu on sen kyky kerätä ja jakaa energiaa. Vesikierto parantaa niin varaavien kuin suoralämmitteisten tulisijojen ominaisuuksia. Jo muutama minuutti takan sytyttämisestä savukaasut alkavat tuottaa tarpeeksi lämpöä jaettavaksi varaajaan. Tuotettu lämpö voidaan käyttää niin mökkisaunan lämminvesilähteenä kuin kodin keskuslämmityksen kautta jaettuna energiana. Etenkin kevyttakkojen, kiukaiden ja hellojen lämmityspiikkiä voidaan pidentää tuntuvasti ohjaamalla energia varaajan kautta esim. vesikiertoiseen lattialämmitykseen. 

 

 

Tehokas lämmönkerääjä

Olipa tulisija mikä tahansa, tai asennuskohde uusi tai vanha rakennus, uusi aktiivinen moduulisavupiippu tehostaa aina energiantuottoa. Vesikiertoinen talteenotto ei koskaan heikennä tulisijan toimivuutta tai supista energiatehokkuutta, vaan hyödyntää tehokkaasti hukkalämmön, joka muuten kulkeutuisi hormin kautta ulos. Näin jokaisen polttopuun yhteenlaskettu kokonaisteho nousee. Alustavissa mittauksissa hormin tuottaa 100-300 l ( + 58°C ) käyttövettä lämmityskerralla. Lisäarvona piippu ratkaisu mahdollistaa kytkeä muut lisäenergiat yhteen, josta käytetään nimitystä hybridi. esim. aurinkokeräimet, maa-ja vesi-ilmalämpöpumput, kaukolämpö jne. Piipusta saatava energia siirretään käyttötarkoituksen mukaan lattia-ja patteriverkostoon ja käyttöveteen.

 

Helppo asentaa ja käyttää 

Energiasäästöpiippu moduulit ovat helppoja asentaa. Pystyttäminen käy yhtä hyvin uudis- kuin saneerauskohteisiinkin. Tarvittava turvaväli on Härmä Air tuotteiden mukaisesti erittäin pieni, mikä helpottaa kerrosten ja välipohjien läpivientiä. Piippu painaa tyhjänä vain 10-12 kg/m, riippuen halutusta savukanavan halkaisijasta. Asennusvaiheessa moduulit nostetaan toistensa päälle samaan tapaan kuin perinteisiä valmispiippuja kootessa. Liitokset lukitaan ja lopuksi lisätään vesi tai glykoli lämmönsiirtäjäaineeksi. Jokainen metri moduulia sisältää noin 5 litraa nestettä. Moduulien väliset sirot putkiliitokset kulkevat ulkokautta ja ne voidaan kääntää lähes huomaamattomiksi seinää vasten. 

 

Turvallinen kaikissa olosuhteissa

Sisäänrakennettu nerokas vesivaipparakenne mahdollistaa myös vapaavesikiertoisuuden, mikä varmistaa kierron esim. sähkökatkoksen aikana, jolloin vaippa ei pääse ylikuumentumaan, eikä painevaaraa pääse muodostumaan. Koepolttokokeessa, jossa hormiin ajettiin 6 tuntia +700°C savukaasulämpöä, nousi moduulin maksimi pintalämpötila on vain +27°C, joka on erittäin alhainen. Tämän vuoksi energiansäästöhormi soveltuu hyvin myös nykyaikaisiin, vahvasti eristettyihin välipohjiin.

 

 

WATER FINWATER FIN
..että saisit hukkalämmöt talteen

 

 

Water AsennusohjeWater Asennusohje

 

 

 

 

Halutessasi tarjousta tuotteesta, liitä kuvaan mahdollisesti kohteen pohja ja leikkauskuva (dwg 2004 formaatissa).

 

 

Tuotteet Teräspiiput WATER WATER